Részletes kardiológiai kivizsgálás és terápiás javaslat

Részletes kardiológiai kivizsgálás és terápiás javaslat 2018-06-16T07:12:47+00:00

Fizikális vizsgálat

A rendeléseken megjelenő betegek fizikális vizsgálata során számos értékes, diagnosztikai szempontból fontos információra derülhet fény. A beteg minden szervrendszerére kiterjedő gondos vizsgálattal kiszűrhetőek az olyan gyakori megbetegedések, mint a magas vérnyomás, felvetődhet a magas vérzsír szint, az alsóvégtagi érszűkület, megítélhetőek a szívelégtelenség okozta tünetek, de akár szívritmuszavarra vagy szívbillentyű hibára is fény derülhet. A fizikális vizsgálat során felmerülő eltéréseket további vizsgálatokkal szükséges megerősíteni.

Labordiagnosztika

Egy egyszerű vérvételből nemcsak a vérben lévő alakos elemek megoszlása (vérkép), valamint a legfontosabb ionok vérszintje állapítható meg, hanem vizsgálható a vese-, illetve májfunkció, a különböző vérzsírok és a vércukor szintjei, a szívritmuszavarokat is előidézhető magas pajzsmirigy hormon szintek, de akár a szívelégtelenséget vagy szívinfarktust jelző specifikus fehérjék, enzimek vérszintje is.

EKG

Az EKG az egyik legelterjedtebb kardiológiai vizsgálómódszer. Segítségével egyszerűen, és gyorsan hozzájuthatunk a beteg szívműködését jellemző számos fontos információhoz. Az EKG a szív elektromos működését vizsgálja és felvetheti korábbi, vagy épp zajló szívinfarktus jelenlétét, szívritmuszavart, szív megnagyobbodást, szívizom betegséget, koszorúér betegséget, szívbillentyű hibát, szívizom- vagy szívburok gyulladást, tüdőembóliát, stb.

ekg vizsgálás debrecenben, ekg vizsgálat

Terheléses EKG

A terheléses EKG vizsgálat során fokozott fizikai terhelés alatti folyamatos EKG monitorozást, valamint időszakos vérnyomás ellenőrzést végzünk. Segítségével elsősorban a koszorúér betegség fokozott rizikója szűrhető ki. Amennyiben koszorúér szűkület áll fenn, a terheléses EKG során nemcsak a panaszok provokálhatók, hanem specifikus EKG eltérések is láthatóvá válnak, amik megerősítik a koszorúér betegség fennállásának gyanúját. A vizsgálatnak két formáját használják, a kerékpáros, valamint a futószalagos terheléses EKG-t. Rendelőnkben a kerékpáros forma érhető el.

24 órás (Holter) EKG

A 24 órás, folyamatos EKG monitorozással olyan szívritmuszavarok, valamint ingerület-vezetési zavarok szűrhetők ki, melyek csak időnként jelentkeznek a betegnél. Ilyenek pl. az időszakos pitvari ritmuszavarok [paroxismalis pitvarfibrilláció (pitvarremegés), pitvarlebegés], a halmozott extra szívütések, a megszédüléshez, ájuláshoz vezető szív lassulások, kihagyások, de ide tartozik a hirtelen, vagy a fokozatosan kialakuló szapora szívműködés is. A Holter EKG készülék egy mobiltelefon méretű egység, mely kényelmesen viselhető a beteg derékövén, vagy akár nyakba akasztva. A hozzá csatlakozó elektródák segítségével egy teljes napon keresztül, szükség esetén akár hosszabb ideig is (maximum 14 napig) folyamatosan rögzíthető, valamint utólag kiértékelhető a szív elektromos működése. Amennyiben a folyamatos EKG ellenőrzés során panaszok fordulnak elő, a beteg gombnyomással meg tudja jelölni az adott időpontot, mely a kiértékelés során nagyban segíti a panaszok hátterében esetlegesen fennálló szíveredetű problémák azonosítását.

Szívultrahang vizsgálat (Echokardiográfia)

A szívultrahang vizsgálat egy olyan hasznos kardiológiai vizsgálómódszer, amely fájdalommentesen elvégezhető. Rengeteg információt szolgáltat a szívről, hiszen nemcsak a szív nagyságának, alakjának, üregeinek képi megjelenítését képes közvetíteni, hanem segítségével a mozgó szív teljesítményére, valamint a véráramlásra vonatkozóan is kaphatunk adatokat. Szívultrahang vizsgálat során fény derülhet szívelégtelenségre, szívizom betegségre, szívbillentyű hibára, szívburokban felhalmozódó vizenyőre, szívüregi vérrög képződésre, de akár szívüregi daganatra vagy szívfejlődési rendellenességre is.

szívultrahang vizsgálat debrecenben, szívultrahang

24 órás vérnyomásmérés (ABPM)

A 24 órás vérnyomásmérés során a beteg különböző napszakokra jellemző vérnyomás értékeit, valamint az esetlegesen hirtelen bekövetkező vérnyomás kiugrásait és vérnyomás eséseit lehet kimutatni. Segítségével olyan vérnyomáscsökkentő gyógyszeres kezelést lehet kidolgozni magas vérnyomás esetén, amellyel a beteg vérnyomása folyamatosan a normál tartományban tartható. A 24 órás vérnyomásmérő készülék egy kisméretű, derékövre rögzíthető egység. A hozzá csatlakoztatható mandzsettával egyénileg beállított időközönként mérhető a vérnyomás nappal és éjszaka egyaránt. A vizsgálat során jelentkező panasz esetén a beteg egy gomb megnyomásával további vérnyomás méréseket tud indítani, melyek szintén rögzítésre kerülnek.

Szívkatéterezés/koszorúér festés (Koronarográfia)

A szívkatéterezés egy olyan beavatkozás, melynek során a beteg csukló-, vagy comb-verőerén ejtett parányi szúrásból katétert vezetünk fel az érrendszeren keresztül, egészen a szívet ellátó koszorúerekig. Ide érfestéket fecskendezve röntgen felvételen megjeleníthetők a beteg koszorúerei, valamint feltérképezhető, hogy azokon van-e lényeges szűkület, esetleg elzáródás. Amennyiben ezekre fény derül, speciális eszközökkel meg lehet tágítani ezen szűkületeket, valamint egy speciális fémháló beültetésével (stent) csökkenteni lehet a későbbi szűkület kialakulására való esélyt. A vizsgálat fájdalmatlan, a katétert helyi érzéstelenítés során vezetik fel, altatásra a legtöbb esetben nincs szükség. A katéterezést akár 1 napos intézeti befekvés során is el lehet végezni.

Nyaki erek ultrahang vizsgálata

nyaki-erek-vizsgalataUgyan szorosabb értelemben véve nem kardiológiai vizsgálómódszer, a nyaki erek ultrahang vizsgálata fontos információt szolgáltathat a szervezetben zajló általános érelmeszesedésről. Ennek megítélésére mérhető a nyaki érbelhártya vastagsága, továbbá az is megállapítható, hogy van-e a nyaki nagy erekben szűkület vagy elzáródás. Mivel az érelmeszesedés folyamata nemcsak a szívet ellátó koszorúereket, hanem az agyat tápláló nyaki ereket is érintheti, ezek ultrahangos vizsgálata kiemelt fontossággal bírhat a magas szív- és érrendszeri rizikóval rendelkező egyénekben. A nyaki erek szűkülete, elzáródása az agyi keringési zavarok 15%-áért, a koponyán belüli erek elzáródása a szélütések 10%-áért felelős. A vizsgálat olyan személyeknél is indokolt, akik korábban már műtéten vagy tágításon estek át nyaki érszűkület miatt. A vizsgálat alkalmas a szűrésre és a gyógyszerek hatásosságának követésére is.

Rendelésünkön a fent felsorolt vizsgálatok mindegyikét végezzük, a koszorúér festés kivételével. Amennyiben a kivizsgálás eredménye alapján szükséges ez utóbbi elvégzése, lehetőség van arra, hogy a beteget kardiológiai központba irányítva akár 1 napos befekvés során végezzék el a szívkatéteres vizsgálatot a legmodernebb műszaki feltételek mellett.

ONLINE IDŐPONT ELŐJEGYZÉS