Szolgáltatások

Szolgáltatások 2018-06-04T22:33:37+00:00

Mit nyújtunk Önnek?

Rendelőnkben hozzáférhető vizsgálatok

Nyugalmi EKG

kardiologus-debrecen-ekg2Az EKG az egyik legelterjedtebb kardiológiai vizsgálómódszer. Segítségével egyszerűen, és gyorsan hozzájuthatunk a beteg szívműködését jellemző számos fontos információhoz. Az EKG a szív elektromos működését vizsgálja és felvetheti korábbi, vagy épp zajló szívinfarktus jelenlétét, szívritmuszavart, szív megnagyobbodást, szívizom betegséget, koszorúér betegséget, szívbillentyű hibát, szívizom- vagy szívburok gyulladást, tüdőembóliát, stb.

ONLINE IDŐPONT ELŐJEGYZÉS

Vérnyomás meghatározás

vernyomas-meghatarozasA vérnyomás mérés egy egyszerűen kivitelezhető, mégis, rendkívül hasznos mérőmódszer a szív- érrendszeri rizikó becslésére, mivel a magas vérnyomás betegség az egyik leggyakoribb befolyásolható rizikófaktora az érelmeszesedésnek. A vérnyomást valamelyik felkaron mérjük felfújható mandzsettás vérnyomásmérő segítségével. A vérnyomás értéket higanymilliméterben (Hgmm) adjuk meg és két mérőszámmal jellemezzük. Az első szám a kar verőerében a szív összehúzódásakor kialakult nyomást mutatja (szisztolés vérnyomás), a második pedig a szív elernyedésekor mért nyomás (diasztolés vérnyomás). A vérnyomásmérést ülő helyzetben, nyugalomban, több perces pihenés után helyes végezni. A vérnyomás napszaktól függően kismértékű ingadozást mutat, általában reggel és kora este a legmagasabb. Fizikai terheléskor vagy stresszhelyzetben a vérnyomás jelentősen megemelkedhet, egészségesekben azonban a megterhelés befejezése után a vérnyomás gyorsan visszaáll a normális szintre, míg hipertóniás betegben az tartósan magas marad.

ONLINE IDŐPONT ELŐJEGYZÉS

Alap laboratóriumi vizsgálatok

03_LaborEgy egyszerű vérvételből nemcsak a vérben lévő alakos elemek megoszlása (vérkép), valamint a legfontosabb ionok vérszintje állapítható meg, hanem vizsgálható a vese-, illetve májfunkció, a különböző vérzsírok és a vércukor szintjei, a szívritmuszavarokat is előidézhető magas pajzsmirigy hormon szintek, de akár a szívelégtelenséget vagy szívinfarktust jelző specifikus fehérjék, enzimek vérszintje is.

ONLINE IDŐPONT ELŐJEGYZÉS

Terheléses EKG vizsgálat

A terheléses EKG vizsgálat során fokozott fizikai terhelés alatti folyamatos EKG monitorozást, valamint időszakos vérnyomás ellenőrzést végzünk. Segítségével elsősorban a koszorúér betegség fokozott rizikója szűrhető ki. Amennyiben koszorúér szűkület áll fenn, a terheléses EKG során nemcsak a panaszok provokálhatók, hanem specifikus EKG eltérések is láthatóvá válnak, amik megerősítik a koszorúér betegség fennállásának gyanúját. A vizsgálatnak két formáját használják, a kerékpáros, valamint a futószalagos terheléses EKG-t. Rendelőnkben a kerékpáros forma érhető el.

ONLINE IDŐPONT ELŐJEGYZÉS

Két dimenziós és színes Doppler szívultrahang vizsgálat

doppler-szivultrahangA szívultrahang vizsgálat egy olyan hasznos kardiológiai vizsgálómódszer, amely fájdalommentesen elvégezhető. Rengeteg információt szolgáltat a szívről, hiszen nemcsak a szív nagyságának, alakjának, üregeinek képi megjelenítését képes közvetíteni, hanem segítségével a mozgó szív teljesítményére, valamint a véráramlásra vonatkozóan is kaphatunk adatokat. Szívultrahang vizsgálat során fény derülhet szívelégtelenségre, szívizom betegségre, szívbillentyű hibára, szívburokban felhalmozódó vizenyőre, szívüregi vérrög képződésre, de akár szívüregi daganatra vagy szívfejlődési rendellenességre is.

ONLINE IDŐPONT ELŐJEGYZÉS

24 órás (Holter) EKG vizsgálat

kardiologus-debrecen-holter-24-oras-ekgA 24 órás, folyamatos EKG monitorozással olyan szívritmuszavarok, valamint ingerület-vezetési zavarok szűrhetők ki, melyek csak időnként jelentkeznek a betegnél. Ilyenek pl. az időszakos pitvari ritmuszavarok [paroxismalis pitvarfibrilláció (pitvarremegés), pitvarlebegés], a halmozott extra szívütések, a megszédüléshez, ájuláshoz vezető szív lassulások, kihagyások, de ide tartozik a hirtelen, vagy a fokozatosan kialakuló szapora szívműködés is. A Holter EKG készülék egy mobiltelefon méretű egység, mely kényelmesen viselhető a beteg derékövén, vagy akár nyakba akasztva. A hozzá csatlakozó elektródák segítségével egy teljes napon keresztül, szükség esetén akár hosszabb ideig is (maximum 14 napig) folyamatosan rögzíthető, valamint utólag kiértékelhető a szív elektromos működése. Amennyiben a folyamatos EKG ellenőrzés során panaszok fordulnak elő, a beteg gombnyomással meg tudja jelölni az adott időpontot, mely a kiértékelés során nagyban segíti a panaszok hátterében esetlegesen fennálló szíveredetű problémák azonosítását.

ONLINE IDŐPONT ELŐJEGYZÉS

24 órás automata vérnyomás monitorozás (ABPM)

07_ABPMA 24 órás vérnyomásmérés során a beteg különböző napszakokra jellemző vérnyomás értékeit, valamint az esetlegesen hirtelen bekövetkező vérnyomás kiugrásait és vérnyomás eséseit lehet kimutatni. Segítségével olyan vérnyomáscsökkentő gyógyszeres kezelést lehet kidolgozni magas vérnyomás esetén, amellyel a beteg vérnyomása folyamatosan a normál tartományban tartható. A 24 órás vérnyomásmérő készülék egy kisméretű, derékövre rögzíthető egység. A hozzá csatlakoztatható mandzsettával egyénileg beállított időközönként mérhető a vérnyomás nappal és éjszaka egyaránt. A vizsgálat során jelentkező panasz esetén a beteg egy gomb megnyomásával további vérnyomás méréseket tud indítani, melyek szintén rögzítésre kerülnek.

ONLINE IDŐPONT ELŐJEGYZÉS

Nyaki erek ultrahang vizsgálata

nyaki-erek-vizsgalataUgyan szorosabb értelemben véve nem kardiológiai vizsgálómódszer, a nyaki erek ultrahang vizsgálata fontos információt szolgáltathat a szervezetben zajló általános érelmeszesedésről. Ennek megítélésére mérhető a nyaki érbelhártya vastagsága, továbbá az is megállapítható, hogy van-e a nyaki nagy erekben szűkület vagy elzáródás. Mivel az érelmeszesedés folyamata nemcsak a szívet ellátó koszorúereket, hanem az agyat tápláló nyaki ereket is érintheti, ezek ultrahangos vizsgálata kiemelt fontossággal bírhat a magas szív- és érrendszeri rizikóval rendelkező egyénekben. A nyaki erek szűkülete, elzáródása az agyi keringési zavarok 15%-áért, a koponyán belüli erek elzáródása a szélütések 10%-áért felelős. A vizsgálat olyan személyeknél is indokolt, akik korábban már műtéten vagy tágításon estek át nyaki érszűkület miatt. A vizsgálat alkalmas a szűrésre és a gyógyszerek hatásosságának követésére is.

ONLINE IDŐPONT ELŐJEGYZÉS